Slecht nieuws voor Elon Musk

Meer slecht nieuws stapelt zich op voor Elon Musk, de miljardair oprichter van het elektronische autobedrijf Tesla. Tesla wordt nu onderzocht door de Amerikaanse justitie over de verklaringen die het bedrijf en Musk vorige maand hebben afgelegd.

Bloomberg eerst gemeld het DoJ heeft geopend een strafrechtelijk onderzoek naar verklaringen Musk gemaakt over plannen om de onrustige auto bedrijf prive te nemen. Tesla’s aandelen gedaald meer dan 7% op het nieuws, die werd bevestigd door het bedrijf.

Wat als hij niet zo goed is?

Tesla’s waarde is sinds zijn eerste tweets met bijna een derde gedaald, waarmee hij bijna 18 miljard dollar van de waarde van het bedrijf afveegt. Het onderzoek komt bovenop een civiel onderzoek door de Securities and Exchange Commission en rechtszaken van investeerders.

Tesla zei in een verklaring: “Vorige maand, na de aankondiging van Elon dat hij overwoog om het bedrijf privé te nemen, ontving Tesla een vrijwillig verzoek om documenten van DoJ en heeft in het antwoorden aan het samengewerkt.

“Wij hebben geen dagvaarding, geen verzoek om getuigenis of een ander formeel proces ontvangen. Wij respecteren de wens van het DoJ om hierover informatie te krijgen en zijn van mening dat de zaak snel moet worden opgelost, aangezien zij de informatie die zij hebben ontvangen, beoordelen”.

Vorige maand tweette Musk hij overwoog om Tesla privé te nemen en had “financiering beveiligd” voor de deal. De tweet stuurde Tesla’s aandeel prijs omhoogschietende, maar de prijs stortte in nadat bleek dat de financiering niet was beveiligd. Eerder deze maand verliet Musk de plannen om Tesla privé te nemen nadat de aandeelhouders hem tegen het idee hadden overtuigd.

Hoewel de meerderheid van de aandeelhouders met wie ik sprak zei dat ze bij Tesla zouden blijven als we privé zouden gaan, was het sentiment, in een notendop, ‘Doe dit alstublieft niet’,” schreef Musk in de blogpost.

De ,,recentste wettelijke kwesties komen aangezien de investeerders meer en meer betrokken over het gedrag van de Muskus zijn geworden. De Tesla baas wordt door de Britse duiker Vernon Unsworth aangeklaagd nadat Musk ten onrechte Unsworth ervan beschuldigd wordt een “pedo” te zijn. Unsworth hielp bij het redden van de jonge voetballers gevangen in een Thaise grot en had kritiek op Musk’s plannen om een miniatuuronderzeeër te sturen om de reddingsinspanning te helpen.

Tesla’s aandelen nam een andere tumble in begin September toen Musk gerookt marihuana op een live web-show en twee senior executives aangekondigd dat ze vertrokken.